作品发表

百度北京研发总部——无限可能的莫比斯环

点击:838 次  来源:WSP 时间:03-04

图片1

由维思平主持设计的百度北京研发总部一期立面近日已完成,即将于8月竣工。该项目是为百度员工准备的最新研发基地,定位“绿色家园”,建筑面积超过30万平方米。

 

规划理念贯彻园区中的“浮岛”概念,五座单体研发楼以一号楼为首期,二号楼为群体中心,采用圆润外形,用空中连廊连接为一体,形成环通的建筑群体关系,围合出两个合院式的空间,压轴设置百度报告厅,空间序列层层递进,布局平衡而稳重。从空中俯瞰,整个建筑群像一个莫比斯环,寓意无限可能。

 

图片2

 

项目基本信息:

 

设计/竣工:2012.01-

项目地点:中国 北京

用地面积:74,839㎡

建筑面积:30,1773㎡(地上17,0120㎡,地下13,1653㎡)

容 积 率:2.24

设计内容:规划 建筑

项目性质:企业总部园区

主设计师:吴钢,陈凌,Knud Rossen,谭善隆

设计团队:李东辉、于菲、苗德、郑建国、Scott Craven、孙培刚、孙莹、韩建辉、张霞、刘文彪、孙金豪、白云祥、樊璐、王丽娜、周涛、李玉杰、赵天明、陈佳威、张丽桃、邓昱、冯桂英

客户:百度在线网络技术(北京)有限公司

获奖:国际竞赛一等奖,委托实施方案

 

图片3

 

本期特别采访百度项目主设计师之一,维思平执行主设计师 Nelson Tam(谭善隆),听他解读百度北京研发总部的诞生。

 

Nelson Tam作为维思平产业园区与高科技企业总部领域的设计负责人,在刚刚过去的第七届中国产业地产高层峰会上摘得了2014年度产业地产个人杰出贡献奖。

 

1.请用一句话评价这个项目。为什么?

 

It is a project that celebrates all great corporates found by Chinese.

 

The design was tailored made for Baidu, yet it resonated the spirit of many entrepreneurs in this era in China. A benchmark it would be for the client and the headquarter design for IT industry. From its aspiration to its construction, the architecture was set on a international standard and realized by local talents. I am proud and honored that I took part in this project!

 

这是一个向中国所有伟大企业致敬的项目。

 

这个设计虽为百度量身定制,却也同时代表了这个时代众多中国企业家的共鸣,未来此项目一定会成为高科技企业总部设计的标杆。从项目立意到项目建设,一律国际化标准,实现者却都是本土的人才。我非常骄傲和自豪自己参与其中。

 

图片4

 

2.本项目中,甲方最大的需求是什么?是如何应对的?

 

Our clients wanted us to find out what their “home” should be. A place that identifies itself clearly and would never been mistaken— a Baidu’s place. Of course, it has to be efficient, comfortable, green and friendly to our environment.

 

We dialogued to our clients and got deeply understood of their needs and patterns of usage before we came up with our creation. For example, the space structure was designed to offer full flexibility to our clients’ rapid-changing team structure. Corporate social space was fusion with conference facilities that it reinforced the corporate culture of sharing and exchange. A green park of more than 10000 meter square was created for the young and energetic members of Baidu to relax and hang out. The canteen, gym and game center, nursery room etc were all designed based upon user groups’ requirements and feedback.

 

我们的客户希望我们能为他们设计出“理想的家园”。这个场所要具有清晰的识别性,不会被误认,是一个“百度”的空间。当然,它也要是高效的、舒适的、绿色的以及环境友好的。

 

在进行创意工作之前,我们和客户就他们的需求以及使用模式进行了深入的沟通。比如,空间结构的设计上充分考虑了灵活性,以适应客户快速变化的团队结构。公共社交空间则加入了会议设施以支持百度崇尚分享和交流的合作文化。超过10000平米的绿色公园为精力充沛的年轻人提供了休闲和社交的场所。餐厅、健身房、游戏中心、育婴室等设计也都充分考虑了用户群的需求和反馈。

 

图片5

 

3.完成这个项目最大的挑战是什么?是如何解决的?

 

One of the challenges was to realize the right qualities for the materials and space together with our team. It took patience, patience and extra patience to communicate with the LDI, project manager, suppliers, sub-consultants and contractor.

 

We had rounds after rounds of meetings and full-scale on site mockups to confirm as many details as possible together with our clients. It was very important to let our clients participate and realize the crafts that make their home office a real masterpiece.

 

其中一个挑战,是要使整个工作团队都了解材料和空间所需的“正确”的品质。需要耐心、耐心、还是耐心,才能完成与施工图院、项目经理、各种供应商、专业顾问以及承包商的所有沟通工作。

 

我们开了一轮又一轮的会议,并且做了全面的现场模型,来尽可能地与我们的客户确认更多的细节。非常重要的是,让我们的客户参与其中,并且了解这些工艺最终会使他们的总部成为一件杰出的作品。

 

图片6

 

4.最引以为傲的项目亮点是?

 

The reinvention of ribbon window. Instead of curtain wall, we started with ribbon window and we incorporated our sun shading design into the spandrel. The result was a series of morphing ribbons created and aligned along the facade that recalled us the smoothness of web-surfing experience of using Baidu’s searching enginee.

 

带型窗的重塑。代替玻璃幕墙,我们选择了带型窗,并且把遮阳设计融合在窗户的拱肩部分。结果是创造出了一系列沿外墙整齐蜿蜒的带状外观,令人想起使用百度搜索引擎上网冲浪时的平滑感受。

图片7

Copyright © 2011-2019 维思平(WSP ARCHITECTS)
地址:北京市海淀区车公庄西路19号维思平楼